Skip to content

Hvorfor må jeg ha service på elbil?

Hopp raskt til:

Selv om elbilen din ikke har en tradisjonell forbrenningsmotor, betyr ikke det at den ikke trenger vedlikehold og service. Det er fortsatt viktig å ta bilen på service for å sørge for at den fungerer optimalt og sikre at den er trygg å kjøre. Ved en service på elbilen vil serviceteknikeren sjekke de samme delene som på en bensin- eller dieselbil, slik som dører, dekktrykk, motor, gir, understell og bremser, samt andre deler som kan påvirke bilens ytelse og sikkerhet.


Service på elbil

Hvorfor det er viktig å ta service på elbil

I tillegg til de vanlige sjekkene, vil en servicetekniker også sjekke batteriet og ladekabler for eventuelle tegn på slitasje eller skader. Batteriet er en av de viktigste delene i en elbil, og det er viktig å sørge for at det fungerer optimalt for å få maksimal rekkevidde og ytelse.

Hvis du ikke tar service på elbilen din, kan det føre til at små problemer utvikler seg til større og dyrere problemer over tid. Det kan også påvirke sikkerheten til bilen din og redusere bilens levetid.

 

Selv om det kan virke som en unødvendig kostnad, vil regelmessig service på elbilen din spare deg for mye penger og bekymringer på lang sikt.

Ivar Bunæs  | Chief Operating Officer Aftersales

 

Hvor ofte bør du ta service på elbilen din?

Hvor ofte du bør ta service på elbilen din vil avhenge av produsentens anbefalinger og hvor mye du bruker bilen din. Vanligvis anbefales det fra produsentene å ta service på elbilen hver 1-2 år eller etter en bestemt kjørelengde. Det kan også være lurt å ta service på bilen før lange turer eller når du merker at noe ikke fungerer som det skal.

Les mer om bilferie, og slik sørger du for at bilen er klar for turen her.

Så selv om elbilen din ikke har en tradisjonell motor og ikke gir fra seg noen lyd når den kjører, er det likevel viktig å ta den på service regelmessig. Dette vil sikre at den fungerer optimalt, gir deg en trygg og pålitelig kjøreopplevelse.

service på elbil

Slik påvirker rekuperasjon elbilens bremser

Når det gjelder elbilers bremser, er rekuperasjon en viktig faktor som kan påvirke bremsefunksjonen. Rekuperasjon er en funksjon i elbiler som gjenvinner energi ved å konvertere kinetisk energi til elektrisk energi og dermed lade batteriene. Dette reduserer behovet for tradisjonelle bremser og kan bidra til å øke levetiden på bremseskivene. Imidlertid kan overdreven bruk av rekuperasjon også føre til økt slitasje på bremsene og økt rustdannelse på grunn av mindre bruk av bremsene på tradisjonell måte.

Derfor er det viktig å inspisere bremsene på elbiler, spesielt med tanke på rustangrep. Høytrykkspyling av bremsene for å fjerne skitt og salt er en god praksis for å redusere rustangrep og for å sørge for at bremsene fungerer optimalt. Videre kan det være lurt å bremse kraftig opp i blant for å unngå overflødig slitasje på bremseskivene.

Det er også viktig å merke seg at inspeksjon av bremsene på elbiler ikke er forskjellig fra inspeksjon av bremsene på andre biler. Bremseskivene, bremseklossene og bremsevæsken bør inspiseres regelmessig for å sikre at de fungerer som de skal og for å unngå skader eller ulykker på veien.

Tre grunner til å følge serviceintervallet på elbil

Når du eier en elbil, er det viktig å forstå at selv om det ikke er en forbrenningsmotor som må inspiseres, har elbilen likevel servicebehov som må tas vare på. Her er tre grunner til at elbil også trenger regelmessig serviceintervall på verksted:

 • Kompetanse og riktig utstyr
  Batteriet på en elbil er en av de viktigste komponentene, og det trenger en visuell kontroll og sjekk av ladeforbindelser. Bare en sertifisert elektrisk instruert personell med høy spenning kompetanse kan håndtere og åpne batteriet på en elbil. Derfor må du ta elbilen til et verksted som har den nødvendige kompetansen og utstyret for å utføre arbeidet.

 • Programvareoppdateringer*
  Elbiler er avhengig av programvare for å fungere, og fabrikkene vil stadig forbedre produkter og utvikle nye funksjoner. For å dra nytte av disse oppdateringene, må du ta bilen til et autorisert verksted som kan utføre oppdateringene og sørge for at bilens programvare er oppdatert. * Har du en nyere elbil er det mer vanlig at du kan gjøre oppdateringene selv hjemme på gårdsplassen. 

 • Mobilitetsgaranti
  Når du følger produsentens anbefalte serviceintervaller, har du vanligvis rett til mobilitetsgaranti. Dette betyr at hvis du har problemer med bilen, vil du være dekket for hentetjenester og leiebil. Å ta bilen til et autorisert verksted for service vil også bidra til å sikre at garantien fortsatt er gyldig.

I tillegg til disse tre grunnene, er det også viktig å ta elbilen til service for å sikre at alle deler og komponenter fungerer som de skal. Elbiler har også mange av de samme komponentene som bensindrevne biler, som dekk, bremser, motor, gir og understell, som alle må sjekkes jevnlig for å sikre at bilen fungerer tipp topp.

service på elbil


Hva blir sjekket på en elbil-service? 

 • Batteritilstand og ladeforbindelser

 • Motor og drivverk

 • Dekktrykk og mønster

 • Bremsekraft og bremseskiver

 • Elektriske systemer og elektronikk

 • Lys og signaler

 • Karosseri og karosseriskade

 • Interiør og seter

 • Klimaanlegg og oppvarming

Når bør du ta service på din elbil?

Service på elbil er en viktig faktor for å opprettholde en sikker og effektiv bil. Men når er det på tide å ta service på elbilen din? Her er noen faktorer å vurdere:

 • Følg med på varsellampen: Lyser den, bør du booke time til service innen 30 dager fra lampen begynner å lyse.

 • Følg produsentens anbefalinger: Produsenten gir vanligvis anbefalinger om når bilen din trenger service. Følg disse anbefalingene og ta bilen din til service når det er på tide.

 • Sjekk bilens manual: Bilens manual gir også informasjon om serviceintervaller og vedlikeholdsrutiner. Sørg for å følge disse instruksjonene for å holde bilen i god stand.

Sørg for at du bruker et autorisert elbilverksted: De har spesialisert kompetanse og riktig utstyr for å utføre service på elbiler.

Service

Merkeverksted - er det nødvendig for elbil-service?

Når det gjelder service på elbil, er det mange som lurer på om de må bruke merkeverksted eller om det er like greit å bruke et uavhengig verksted. Selv om man ikke nødvendigvis trenger å bruke et merkeverksted, er det likevel noen ting man bør være oppmerksom på når man velger verksted til sin elbil.

Fordeler med å bruke merkeverksted:
 • Spesialisert kompetanse og verktøy: Merkeverksted har spesialisert kompetanse og verktøy som er spesielt tilpasset det aktuelle bilmerket.

 • Fabrikkgaranti: Dersom bilen er inne i garantiperioden, kan garantien bli påvirket dersom man bruker et uautorisert verksted.

 • Kvalitetssikring: Merkeverkstedene gjennomgår regelmessige kvalitetssikringer for å sikre at de utfører arbeidet i henhold til fabrikkens standarder.

 • Tilgang til oppdateringer og teknisk informasjon: Merkeverkstedene har tilgang til oppdateringer og teknisk informasjon som kan være nødvendig for å utføre service og reparasjoner på bilen.

Det er ikke nødvendig å bruke et merkeverksted når man utfører service på elbilen, men det er viktig å finne et verksted som har erfaring og kompetanse på elbiler generelt. Hvis man velger å bruke et uavhengig verksted, er det viktig å forsikre seg om at verkstedet er godkjent av Statens Vegvesen og at kontrollpunktene er i henhold til fabrikkens anbefalinger. 

**Det er viktig å merke seg at det kun er merkeverkstedet som kan utføre garantireparasjoner og oppdateringer på batteri og høyspentsystem for enkelte bilmerker.

Hva koster en service på elbil?

Pris vil variere fra bilmerke til bilmodell til km.stand på akkurat din elbil. Vi hjelper deg med et uforpliktende pristilbud på service til din elbil. 

Vi hjelper deg, kontakt oss her for et uforpliktende tilbud på elbil-service.

 

Foto: Martin Eriksen | Autoria

Foto: Vetle Eriksen | Autoria

Relaterte artikler

Kjør ikke med vinterdekk om sommeren: farlig og kostbart

Å bruke piggfrie vinterdekk om sommeren kan virke fristende, spesielt hvis du ikke har tenkt å kjøre mye i sommermånedene. Men det er...

BYD Han - Elektrisk sedan med firehjulstrekk og lang rekkevidde

BYD Han 4x4 er både sporty og luksuriøs samtidig som du får en rekkevidde på inntil 521-622 km (WLTP). Bli inspirert av kvalitetsfølelsen...

Slik skifter du dekk selv - Trinn for trinn guide til dekkskift:

Å skifte dekk selv kan være en utfordrende oppgave, men det kan også være en god måte å spare penger på. Det er imidlertid viktig å gjøre...