Skip to content

Bilferie - Slik sørger du for at bilen er klar for turen

Hopp raskt til:

Skal du på bilferie? Før du pakker bilen og legger ut på veien, er det viktig å sørge for at bilen din er i god stand. I denne artikkelen vil vi gi deg en sjekkliste over ting du bør tenke på før du legger ut på bilferie, slik at du kan unngå uventede overraskelser og ha en trygg og komfortabel ferie på fire hjul.


Bilferie gjør bilen klar

Unngå farlige situasjoner på veien: Sjekk dekkene før du drar på bilferie

Når du planlegger en bilferie, er viktig å sørge for at dekkene er i god stand og har tilstrekkelig mønsterdybde

 

Her er kravene Statens Vegvesen har til mønsterdybde på dekk:
  • Det er et krav til mønsterdybde på vinterdekkene på minimum 3 millimeter.

  • Det er et krav til mønsterdybde på sommerdekkene på minimum 1,6 millimeter.

Mønsterdybden på dekkene gir bedre grep på veien, spesielt når veien er våt. Hvis mønsterdybden er for lav, øker risikoen for akvaplaning, som kan føre til farlige situasjoner på veien.

Sjekk også lufttrykket i dekkene før du legger ut på bilturen. Lufttrykket i dekkene kan påvirke både bilens kjøreegenskaper, rekkevidde og drivstofforbruk. Sørg for å ha riktig lufttrykk i henhold til bilprodusentens anbefalinger. For lavt lufttrykk kan føre til økt slitasje på dekkene og dårligere kjøreegenskaper, mens for høyt lufttrykk kan føre til redusert grep og dårligere komfort.

Det kan også være lurt å sjekke dekkene for eventuelle skader før man legger ut på reise. Sørg for å fjerne eventuelle steiner eller annet rusk som kan ha satt seg fast i dekkene. 

 

Bilferie gjør bilen klar

Trygghet på veien

Før du legger ut på bilferie, bør du sørge for at servicen er utført. Det kan være lurt å ta en tur til verkstedet og få en sjekk av bilen før avreise.

 

Ekspert-tips! Sjekk oljenivået før du legger ut på langtur.

Lars Vassbotn | Servicemarkedssjef Autoria Kolbotn 

 

Hvilke regler gjelder i andre land?

Europeiske land har ulike regler, krav og avgifter for bilister. Det lønner seg å undersøke hva som gjelder i de landene du planlegger å besøke. Vær også oppmerksom på uskrevne regler – les trafikken ekstra oppmerksomt, og vær forberedt på å tilpasse kjørestil etter hvor du er.

bilferie


Sikre og pålitelige bremser: Slik kan du være trygg på bilferie

Bremsene på en bil er en av de viktigste delene når det gjelder å opprettholde sikkerheten til bilen og passasjerene. 

 
Her er noen grunner til hvorfor det er viktig å sjekke bremsene før du drar på bilferie:
  • Bilferier kan innebære mye kjøring på variert vei og i forskjellige værforhold. Dette kan være krevende for bremsene dine, og det er derfor viktig å sørge for at de fungerer optimalt før du legger ut på veien.

  • Reduser risikoen for ulykker: Hvis bremsene på bilen din ikke fungerer som de skal, kan det øke risikoen for ulykker på veien. Ved å sjekke bremsene grundig før du drar på ferie, kan du redusere denne risikoen og øke sikkerheten for deg og dine medpassasjerer.

  • Spare penger på lang sikt: Hvis du tar vare på bremsene dine og sjekker dem regelmessig, kan det hjelpe deg med å unngå kostbare reparasjoner på lang sikt. Ved å identifisere eventuelle problemer i tide, kan du også unngå å skade andre deler av bilen din.

Så hvordan kan du sjekke bremsene før du drar på bilferie? En grundig bremsesjekk bør utføres av en kvalifisert tekniker, men du kan også gjøre noen enkle kontroller selv.

Sjekk bremsevæskenivået og pass på at det er tilstrekkelig, sjekk bremseklossene og bremseskivene for slitasje, og se etter eventuelle synlige tegn på skade eller slitasje på bremsene. Hvis du er usikker på hvordan du sjekker bremsene selv, bør du ta bilen til en kvalifisert tekniker for en fullstendig bremsesjekk.

Så ikke glem å sjekke bremsene dine grundig før du drar på ferie! 

Bestill time for service her.

Unngå at frontruten sprekker midt i ferien

Frontrutesprekker er en vanlig utfordring, spesielt når man kjører på veier med mye grus eller stein. Å ignorere små steinsprut kan føre til at sprekken sprer seg og blir en større skade som kan være farlig for både føreren og passasjerene i bilen. Det er derfor viktig å få reparert eller skiftet ut en skadet frontrute så snart som mulig.

Når en sprekk oppstår, kan det føre til en svekkelse av ruten på opptil 30% ved eventuelle sammenstøt. Dette kan føre til at frontruten ikke klarer å beskytte deg og passasjerene i bilen så godt som den burde.

Jeg anbefaler alltid å reparere eller skifte ut en skadet frontrute før det er for sent. Å reparere steinsprut er kostnadsfritt.

Daniel Brustad | Leder Autoria skadesenter 

 

Les mer om bytte av frontrute her.

I tillegg til å sjekke frontruten, er det viktig å også sjekke vindusviskerne. Vindusviskerne slites raskt i vårt klima, spesielt med streng kulde, sterkt solskinn, salt og kjemikalier som tærer på gummien. Dårlige vindusviskere kan føre til dårlig sikt, og gamle og slitte viskere gir samme sikten som å se ut av et dusjkabinett. Det er derfor viktig å sørge for at vindusviskerne er i god stand før man legger ut på en bilferie.

I sum er det viktig å ikke undervurdere betydningen av en uskadet og klar frontrute og gode vindusviskere. Sørg for å sjekke disse før du legger ut på en lang bilreise, og hvis du oppdager en sprekk eller skade på frontruten, få det reparert eller skiftet ut så snart som mulig for å sikre en trygg og komfortabel tur.

 

bilferie

Oljeskift - viktig for å forbedre ytelsen og levetiden til fossilbilen din

Olje er en viktig faktor for å opprettholde og forbedre motorens ytelse og levetid. Oljen har flere funksjoner, blant annet smøring av bevegelige deler i motoren, reduksjon av friksjon og varme, samt beskyttelse mot korrosjon og slitasje. Hvis motoren ikke har tilstrekkelig med olje, kan det føre til skade og redusert ytelse. 

For å sjekke oljenivået på bilen din, må du først finne oljepinnen. Dette er vanligvis en markert pinne som stikker ut av oljepåfyllingsrøret i motoren. Fjern pinnen, tørk av den med en ren klut eller papir, og sett den inn igjen. Trekk den ut igjen og sjekk oljenivået. Oljenivået skal være mellom minimum og maksimum markeringene på oljepinnen. Hvis oljenivået er under minimum, må du fylle på mer olje.

Det er også viktig å bruke riktig type olje i bilens motor. Du kan finne informasjon om hvilken type olje som anbefales i bilens instruksjonsbok eller på oljepåfyllingslokket. Hvis du er usikker på hvilken type olje som er riktig for din bil, kan du kontakte oss her, så hjelper vi deg. 

Moderne biler har som nevnt ofte sensorer som overvåker oljenivået og gir beskjed når det er på tide å fylle på olje. Likevel bør du sjekke oljenivået manuelt med jevne mellomrom for å være på den sikre siden. Det er også lurt å ha en ekstra liter med riktig type olje tilgjengelig i tilfelle oljenivået er for lavt.

La ikke dårlig inneklima ødelegge bilferien 

Å ha et sunt og godt inneklima i bilen er spesielt viktig når hele familien skal på bilferie. Aircondition- og klimaanlegget kan utvikle en bakterie- og soppflora over tid, som kan være skadelig for både sjåfør og passasjerer. En klimarens kan hjelpe med å løse opp partiklene som kan forårsake dårlig lukt og bakterier. Resultatet vil være en bil med rent klimaanlegg, god lukt og et helsevennlig inneklima i bilen din.

Sikkerhet for barna - viktigste prioritet på bilferie

Det er svært viktig å sørge for at barna er sikret riktig i bilen. Barn under 135 cm høyde skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets vekt. Dette gjelder for barn under 36 kilo. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbelte. Bakovervendt barnestol kan ikke brukes i forsetene der det er airbag, med mindre kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.

PS! Husk også å sikre bagasjen godt. 

Skoda Enyaq bagasjerom

Lys - en viktig faktor for god sikt og sikkerhet på veien

Det er viktig å sørge for at alle lysene på bilen fungerer optimalt og er riktig justert. Moderne biler gir ofte beskjed dersom en lyspære er gått, men eldre modeller krever en manuell sjekk. Ved å sjekke lysene mot et stort vindu eller med hjelp fra en annen person, kan man enkelt sjekke om alle lys fungerer som de skal. Riktig justering av lyktene til nøyaktig høyde kan også øke siktbarheten på veien, noe som kan gi økt trygghet for både sjåfør og passasjerer. Dette krever imidlertid nøyaktig måleutstyr og bør utføres av en profesjonell mekaniker.

Sist men ikke minst:

Slapp av og nyt  - så blir bilturen en del av ferieopplevelsen

God bilferie 😀

 

Foto: Martin Eriksen | Autoria

Foto: Vetle Eriksen | Autoria

Relaterte artikler

Denne kan ryke! Derfor må du bytte registerreim i tide

En registerreim er en viktig del av bilens motor, og oppgaven til reima er å forbinde to aksler i motoren slik at rotasjonen skjer i riktig...

Jeep Avenger - Kompakt el-SUV med god rekkevidde og råe egenskaper

JEEPs første helelektriske bil, Avenger, er skapt for Norge. Solide kjøreegenskaper på vei og i terreng, høy bakkeklaring og gunstig...

Kjør ikke med vinterdekk om sommeren: farlig og kostbart

Å bruke piggfrie vinterdekk om sommeren kan virke fristende, spesielt hvis du ikke har tenkt å kjøre mye i sommermånedene. Men det er...